Ce este Beta?

Bienala timișoreană de arhitectură Beta este un proiect cultural al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizat de o echipă dedicată. Beta 2020 se află la cea de-a treia ediție, ca urmare a edițiilor din 2018 și 2016, respectiv a celor 9 evenimente anuale de dinaintea acestora. Beta este, de anul trecut, proiect prioritar OAR și principalul eveniment de arhitectură din vestul României, cu o influență euroregională, având o componentă de colaborare la nivelul țărilor învecinate – Serbia și Ungaria.

Ce facem?

Beta reflectă determinarea noastră, ca echipă și ca organizație profesională, de a modifica modul în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit, având ca scop final îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele.

La modul general, Beta are două niveluri de structurare: un prim nivel identitar care se racordează la tema generală a bienalei din fiecare ediție, și un al doilea nivel de structurare în relație cu obiectivele bienalei, categoriile Educație, Profesie, Oraș.

Beta 2020 se va apleca asupra tematicii responsabilității, fiind vorba despre responsabilitatea față de mediul construit și față de tot ceea ce nu am construit încă. 

Ne dorim ca Beta să devină una din platformele care articulează poziția arhitecturii și a arhitecților față de problemele și provocările fundamentale ale societății contemporane. 

Pe parcursul bienalei  (25 septembrie – 25 octombrie) vom reuni peste 40 de evenimente într-o paletă variată de formate: conferințe, expoziții, ateliere, dezbateri, proiecții de film, instalații, tururi ghidate.

Ceea ce propunem este o arhitectură a acțiunii definită de dorința de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa. De a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.

Cum ne finanțăm?

Pentru fiecare ediție a bienalei echipa Beta aplică pentru finanțări din fondurile locale și naționale dedicate evenimentelor culturale și căutăm sprijinul sponsorilor.

Bugetul din acest an a fost acoperit în procente aproximative de: Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură – 60%, Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara – 31% , AFCN – 6%, sponsori 3%.

Newsletter