Atelier de văiugă – Terrapia

Atelierul din 4 octombrie invită participanții să (re)descopere tehnica de manufacturare a văiugii. Cunoscută și sub numele de chirpici sau cărămidă nearsă, se numără printre cele mai vechi metode de construcție în țara noastră – și nu numai. Folosind doar materiale naturale – pământ, nisip, paie, apă- adunate cel mai adesea local, văiuga este temelia a nenumărate construcții cu răspândire din Banat până la vărsarea Dunării. Cu timpul, tehnica a ajuns să fie asociată cu mediul rural și casele vechi, iar în contextul actual al construcțiilor, cu un accent crescând pe industrializarea materialelor și pe rapiditate, este adesea ocolită.

Atelierul propus de Atelier TERRApia, prin facilitator arhitecta Lidia Păcurar, invită la reanalizarea folosirii cărămizii din pământ în contextul actual – pornind, în acest caz, prin demonstrarea facilității de realizare și a accesului ubicuitar la tehnicile și materialele folosite. Participanții vor putea să realizeze ei înșiși primii pași în construcția cu văiugă și anume să parcurgă întregul proces de realizare a cărămizilor– de la prepararea amestecului de pământ la turnarea în matrițe și pregătirea pentru uscare. Cărămizile realizate vor rămâne ca parte din expoziția Beta 2020.

 

Lidia Păcurar este arhitect, implicată în ONG-uri și proiecte tratând arhitectura și designul participativ, prezervarea patrimoniului, precum și construcțiile sustenabile și naturale. A urmat programe de formare pe tehnici din pământ, este unul dintre membrii fondatori ai Asociația În comunitate, proiectant în domenii variate pornind de la rezidențial la industrial și urbanistic și partener al TERRApia pentru ateliere cu tehnici din materiale naturale. TERRApia, inițiatorul atelierului de văiugă, este o echipă formată din doi arhitecți, Alina Negru și Alessandro Serra, care explorează potențialul pământului ca material de construcție și promovează relevanța acestuia pentru arhitectura artizanală românească. Principalele lor provocări sunt adaptarea practicilor constructive rurale la realitățile construcțiilor contemporane, precum și recuperarea și difuzarea tehnicilor locale de lucru cu pământul, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor caselor din pământ.