Webinar „Ce oferă arhitecților One-Planet Prosperity”

„One Planet” (O singură Planetă) nu este o metaforă; este o descriere. Nu este o misiune, ci o conștientizare a contextului în care trăim. O acceptare a faptului că, planeta noastră pune la dispoziție un buget ecologic limitat. În prezent, cererea umană („Ecological Footprint”/„Amprenta Ecologică”) depășește cu minim 56% din ceea ce ecosistemele planetei pot reînnoi. De aceea, data de 22 august s-a numit Earth Overshoot Day (Ziua în care Pământul a fost depășit) – omenirea folosește biosfera atât de rapid, încât anul acesta, din 1 ianuarie până în 22 august, cererea a fost la fel de masivă precum întreaga cantitatea pe care toate ecosistemele îmbinate o pot reînnoi într-un an.

 

Deși suprautilizarea resurselor ecologice nu reprezintă încă o problemă financiară, această depășire constantă a limitelor, nu poate continua la nesfârșit. Consecința acestei epuizări a stocurilor de resurse și a existenței unui exces de deșeuri (spre exemplu supraîncărcarea atmosferei cu GES), va fi aceea că piețele nu se vor regla și adapta treptat, ci mai degrabă se vor confrunta cu dezordine și tulburare. Să ne resemnăm și să acceptăm declinul singurei noastre planete? Sau am putea alege să ne proiectăm drumul spre bunăstarea unei singure planete, în care toată omenirea prosperă în cadrul bugetului ecologic al acestei planete? Mai mult de jumătate din populația lumii deja trăiește în orașe. Mediul construit, inclusiv clădirile rezidențiale, comerciale sau industriale, precum și drumurile și infrastructura energetică, reprezintă o pârghie deosebit de puternică, având în vedere faptul că datează de zeci de ani, sau chiar de secole. Modernizarea structurilor vechi și transformarea acestora în paradigme de sustenabilitate, reprezintă un mod eficient și semnificativ prin care orașele se pot transforma, astfel încât omenirea să poată accesa și susține bunăstarea unei singure planete („one-planet prosperity”). 

Pentru acest eveniment nu este nevoie de înregistrare în prealabil. Vă recomandăm să urmăriți pagina noastră de facebook sau evenimentul dedicat pentru a fi notificați în momentul în care pornim live-ul.

 

Mathis Wackernagel, Ph.D., a luat parte la crearea metodei Ecological Footprint și a fondat Global Footprint Network, un grup de experți axat pe formarea unei economii în care toți oamenii să aibă oportunitatea să prospere, în condițiile oferite de unica noastră planetă. Printre premiile câștigate de acesta, se numără  World Sustainability Award din 2018,  IAIA Global Environment Award din 2015 și Blue Planet Prize din 2012.