Cetățenii, Universitatea și Orașul

Discuția va porni de la rezultatele studioului „Cetățenii și Reziliența în București”, ce a fost dezvoltat în contextul Masterului de Design Urban (MAUD), Sheffield School of Architecture (SSoA), University of Sheffield, în anul academic 2019-2020. Îndrumătorii, studenții și partenerii studioului, împreună cu practici invitate vor reflecta asupra rolului civic al Universității și vor chestiona potențialul său de a transforma societatea.

Program:

18.30-18.37: Introducerea organizatorilor Beta (inclusiv introducerea celor care vor vorbi ulterior).
18.37 – 18.44: Doina Petrescu (aaa) – introducerea proiectului educațional al studio-ului ‘Citizen and Resilience Bucharest’.
18.44 – 18.51: Tom Moore – metode de cercetare folosite în studio și în alte studii de caz, cum ar fi ‘Live Works’.
18.51 – 18.58: Lara Scharf și Noelia Botana – Pedagogie interactivă (Engaged pedagogy): perspectiva studenților [Coproducție practici intermediare, București, România]
18.58 – 19.05:  Felicia Ienculescu Popovici (Green Mogo) – vorbind despre practica pedagogică din ambele perspective, ca inițiator și ca un studiu de caz.
19.05 – 19.12: Andreas Lang (Lucrări Publice) – ilustrând relația dintre educația și practica interactivă, lucrând alături de comunitățile locale.
19.12 – 19.19: Daniela Calciu (ATU) – reflectând asupra poziției unui insider/outsider între mediul academic și practică , prin intermediul studiului de caz al proiectului ‘Urban Education Live’.
19.20 – 20.15: Discuții moderate (de către Alex Axinte) cu cei 7 speakeri.
20.15 – 20.30: Sesiune de întrebări din partea publicului 

Pentru acest eveniment nu este nevoie de înregistrare în prealabil. Vă recomandăm să urmăriți pagina noastră de facebook sau evenimentul dedicat pentru a fi notificați în momentul în care pornim live-ul.

Alex Axinte este arhitect, trăiește și lucrează în București. În 2016 Alex a co-fondat studioBASAR atât ca și studio de arhitectură cât și ca o practică spațială pentru producerea de spațiu public și spațiu pentru comunitate.  În prezent, Alex este student doctorand la Școala de Arhitectură din Sheffield și lucrează ca cercetător independent dintr-o poziție intermediară între cercetare aplicată, educație angajată, design participativ și activare civică.
Andreas Lang este co-fondatorul public works, o practică critică și non-profit de design care se situează între artă, arhitectură și cercetare. Lucrând cu o rețea extinsă de colaboratori interdisciplinari, public works își dorește să refacă oportunitățile spațiale, sociale și economie și să le întrepte către o dezvoltare condusă de cetățeni pentru o viața civică mai bună. În prezent, el conduce un curs de master despre arhitectură la Școala de Artă și Design Central Saint Martins, Londra.
Doina Petrescu este profesor de arhitectură și Design Activism la Universitatea din Sheffield. Cercetările ei se preocupă de problema rezilienței urbane în relație cu comunitatea urbană, co-producția, feminismul și politica spațiului. Printre publicațiile ei se numără: Architecture and Resilience (2018), The Social (re)Production of Architecture (2017), Altering Practices: Feminist Politics and Poetics of Space (2007) and Architecture and Participation (2005). Doina Petrescu este și co-fondator, împreună cu Constantin Petcou, al atelier d’architecture autogérée (aaa), o platformă colectivă care realizează explorări, acțiuni și cercetare privind arhitectura participativă, reziliența și transformările co-produse ale orașelor. Proiectele aaa au căpătat și recunoaștere internațională și numeroase premii de-a lungul anilor cum ar fi: Building4Humanity Resilient Design Competition (2018), The Innovation in Politics Award for Ecology (2017).
Felicia Ienculescu-Popovici e director al Asociației Greenitiative și coordonator de evenimente la Centrul Green Mogo, una dintre cele mai verzi clădiri publice din România. Inițiatoare a Platformei Școli verzi și co-autor al programei și auxiliarelor didactice pentru opționalul Eco educație pentru Școli verzi,  a încercat să găsească o formulă de eco educație potrivită pentru sistemul educațional din România. Activitatea ei a fost recompensată cu Women of Courage Award de către Ambasada SUA la București și cu Roger Léron Award de către FEDARENE, Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu. În 2011 a participat la prestigiosul program al Departamentului de Stat International Visitor Leadership Program, secțiunea dedicată schimbării climei și energiei curate.
Lara Scharf a terminat recent masterul în Design Urban la Școala de Arhitectură din Sheffield. Originară din Cipru, cercetarea și practica ei gravitează în jurul explorării rolului practicii spațiale în contexte de conflict și inegalitate spațială. Antecedent a lucrat ca și arhitect și a marticipat la numeroase concursuri de arhitectură.
Noelia Botana a absolvit recent masterul în Design Urban la Școala de Arhitectură din Sheffield printr-o bursă școlară Chevening. Pregătirea ei profesională este în arhitectură, cu experiență anterioară în design și predare în sectorul public și privat în Uruguay. Interesele cercetării sale sunt legate de rolul practicii de design în adresarea problemelor ce țin de inegalitățile social-spațiale în țările aflate în curs de dezvoltare.
Tom Moore este un candidat finanțat la doctorat în Economic and Social Research Council (ESRC) la Școala de Arhitecură din Sheffield. Cercetarea sa explorează practicile educaționale între universitate și oraș și utilizează practica sa cu Live Works, SSOA’s Urban Room drept laborator de experimentare.
Daniela CALCIU este director de dezvoltare la Muzeul Național de artă contemporană și asistent la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Ea desfășoară proiecte de cercetare de acțiune și inițiative de bază pentru dezvoltarea locală participativă, în calitate de membru al Asociației pentru tranziția urbană din 2007.