Simpozion „Heritage Responsibility”

Simpozionul internațional Heritage Responsability propune chestionarea temei sustenabilității fondului construit cu valoare istorică, atât din perspectiva responsabilității pe palier social, cultural și ecologic asupra sa, cât din perspectiva relației dintre fondul construit cu valoare istorică și schimbările climatice. Desfășurat sub forma unui simpozion, va reuni experți naționali și internaționali cu experiență în domeniul cercetării și a protejării patrimoniului, dezbătându-se importanța adaptării patrimoniului la realitatea socio-economică cât și a schimbărilor de mediu. Astfel, prin importanța și actualitatea temei, simpozionul este un efort de a ancora proiectele și actorii locali din sfera salvgardării și cercetării patrimoniului, la discursul internațional, facilitând dialogul și schimbul de bune practici în domeniu.

Eveniment organizat alături de Asociația PRIN BANAT în cadrul proiectului Heritage of Timișoara.

Am lucrat în sectorul public, privat și non-guvernamental, cu care colaborez de peste zece ani pe proiecte educative, sociale și culturale. Am predat istoria și teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, am activat în cadrul Institutului Național al Patrimoniului și am fost consilier privind patrimoniul cultural la Ministerul Culturii în 2016. În prezent, sunt consilier în cadrul Parlamentului European și activez în domeniul patrimoniului cultural construit. În 2012 am pus bazele Asociației Arché, în calitate de co-fondator, având ca scop creșterea interesului și a gradului de implicare în cultură și protecția patrimoniul cultural. În prezent, organizația este membră Europa Nostra și desfășoară proiecte în mediul urban și rural, la nivel local, național și internațional.
Sunt arhitect de profesie. Am avut oportunitatea să privesc patrimoniul din 3 poziții: ca arhitect independent, ca ONG-ist și ca funcționar public. În toate cazurile lipsa de informație este cea care a adus vulnerabilitate patrimoniului. De aceea una din motivațiile mele din ultimii 14 ani a fost să facilitez accesul la informație despre patrimoniu, locuri și oameni.