Viitorul practicii de arhitectură, astăzi

Există nenumărate proiecții de viitor în ceea ce privește practica arhitecturii și chiar mai multe discuții neterminate pe subiectul „care ar trebui să fie rolul (și responsabilitatea) unui arhitect în prezent”. În momentul de față, dacă tastăm pe Google întrebarea care este viitorul profesiei de arhitect? se vor găsi mai mult de 108 milioane de rezultate, un flux interminabil de știri. Ceea ce pare a fi o incertitudine, cu siguranță reprezintă o provocare și trebuie explorată.

De la organizații profesionale, la reviste de arhitectură și persoane individuale, cu toții își pun aceste întrebări și dintre toate răspunsurile posibile, noi, cei de la Beta (Bienala Timișoreană de Arhitectură) ne dorim să promovăm acelea care abordează tematica responsabilității, a dificultăților și a acționării proactive.

Arhitecții pot fi naratori ai trecutului, viitorului și prezentului. Aceștia pot spori gradul de conștientizare referitor la starea de urgență în care ne aflăm în prezent și pot fi activiști sau cei care schimbă paradigma. Ei pot fi cercetători și pot descoperi noi direcții ale acestei profesii și nu în cele din urmă, în mod categoric, arhitecții pot fi cei care iau inițiativa.

Acest eveniment este parte a programului Future Architecture Platform.

Pentru acest eveniment nu este nevoie de înregistrare în prealabil. Vă recomandăm să urmăriți pagina noastră de facebook sau evenimentul dedicat pentru a fi notificați în momentul în care pornim live-ul.

Gianpiero Venturini este fondatorul Itinerant Office și curator al New Generations Festival. Itinerant Office curatoriază evenimente, expoziții și publicații, facilitând schimbul de cunoștințe susținut de o rețea multidisciplinară. IO dezvoltă strategii, cercetări și proiecte arhitecturale, printre care „Past, Present, Future: about being an architect yesterday, today, and beyond”, „Re-Act: Tools for Urban Re-Activation”, „Architects VS Rest of the World”. Înaintea înființării Itinerant Office, Gianpiero a lucrat în Olanda, Japonia, Brazilia și Spania pentru birouri cunoscute la nivel internațional precum FABRICations în Amsterdam și Kengo Kuma and Associates (KKAA) în Tokyo. Gianpiero, „Master of Science in Architecture” din cadrul Politecnico di Milano, este curatorul New Generations Festival și autorul cărții intitulate „ATLAS of emerging practices: being an architect in the 21st century”. Gianpiero a contribuit la o gamă largă de reviste de arhitectură atât în format online, cât și tipărite, precum Abitare, Domus, Interni Magazine, și urbanNext. Itinerant Office IG: https://www.instagram.com/itinerantoffice FB: https://www.facebook.com/ItinerantOffice New Generations IG: https://www.instagram.com/newgens FB: https://www.facebook.com/ngenerations
The Unfolding Pavilion is an expanding curatorial project that pops-up in the occasion of major architecture events, with an exhibition featuring each time a different theme inspired by the space it occupies, made of commissioned original works that react to it as well as to its cultural and historic background. The Unfolding Pavilion doesn’t necessarily care about the theme of the event it parasitises: it allows its hosting space to inspire its own theme. Without an exhibition space of the finest architectural making, the Unfolding Pavilion doesn’t have any reason to exist. Complementing its physical enactment, the Unfolding Pavilion also materialises in digital space with a website gathering archival material and all the contents of the exhibition itself. Once an edition ends, the Unfolding Pavilion starts all over again in view of another major architecture event, searching for another space to occupy and for another topic to address. In 2018, the Unfolding Pavilion was recognized by the international magazines Dezeen, Blueprint, Metropolis or The Architectural Review, as one of the top venues of the Venice Architecture Biennale. Before, during and after its closure, it has been reviewed and positively criticised by art and architecture magazines from the UK, Australia, Germany, Belgium, Italy, Sweden, Chile, Austria, The Netherlands and the US. The third edition of the Unfolding Pavilion, titled Rituals of Solitude, is curated by Daniel Tudor Munteanu and Davide Tommaso Ferrando, and will open on November 21st, 2020.
Will Jennings este un artist vizual, scriitor, curator și educator, care lucrează la intersecția dintre arhitectură și peisajul construit, cu preocupări culturale, economice, politice și istorice. Cu studii de arhitectură și fotografie de artă, acesta a lucrat mulți ani în arhitectura de restaurare a unor clădiri și peisaje cu importanță istorică, înainte de a face un master de cercetare în arhitectură și neoliberalism, pentru a putea realiza o critică mai intensă asupra relației dintre oraș și forțele politice și culturale dominante. A studiat arhitectura și arta în cadrul mai multor instituții: the Architectural Association, UCL Bartlett, University of the Arts London, University of East London și altele, și de asemenea are o experiență extinsă în organizare de evenimente, tururi ghidate, discuții de grup, festivaluri, proiecții și conferințe. A scris pentru o gamă largă de publicații, printre care the Guardian, Dezeen, The Journal of Civic Architecture, și Landscape Journal. O carte de a sa, curpinzând scrieri de arhitectură și proiecte vizuale, va fi publicată de Canalside Press în anul 2021. Ca membru al platformei Future Architecture 2020, Will a fost implicat în numeroase proiecte din peisajul cultural și arhitectural din Europa, printre care MAXXI Museum din Roma, the Oslo Architecture Triennale, cartea Archifutures Volume 6 publicată de Barcelona’s DPR, Architektūros fondas în Vilnius, și aici în cadrul BETA, Bienala Timișoreană de Arhitectură. www.willjennings.info