Leo van Broeck despre politici publice de arhitectură

În relație cu expoziția „Enough is Enough” vă propunem un eveniment online, în 2 părți: o prezentare susținută de arhitectul Leo van Broeck despre politici publice și dezvoltare teritorială, urmată de o discuție moderată, la care se alătură următorii profesioniști: 

_Grațian Mihăilescu – abordează subiectul orașului ca un ecosistem urban viu/organism, format din mai multe comunități, din mai mulți stakeholderi, care toți împreună contribuie la dezvoltarea sa sustenabilă

_Marian-Constantin Vasile – vorbește despre economie circulară în contextul orașelor și regiunilor inteligente

_Alexandru Găvozdea – prezintă eforturile OAR pe subiectul politicilor publice de arhitectură (în general) și despre eforturile pe legislație (în particular).

Evenimentul este gratuit și va avea loc online, exclusiv în limba engleză. Pentru participare intrați pe acest link

 

Orar

18:00-18:05 – Organizatorii Beta introduc invitatul și povestesc despre eveniment
18:05-18:50 – Prezentare Leo van Broeck despre politici publice și dezvoltare teritorială
18:50-18:53 – Organizatorii Beta introduc primul invitat
18:53-19:05 – Grațian Mihăilescu – idei despre oraș ca un ecosistem urban
19:05-19:08 – Organizatorii Beta introduc al 2-lea invitat
19:08-19:20 – Marian-Constantin – idei despre subiectul economiei circulare
19:20-19:23 – Organizatorii Beta introduc al 3-lea invitat
19:23-19:30Alexandru Găvozdea – subiectul politicilor publice de arhitectură și  legislație
19:30-20:00 -Discuție cu cei trei invitați moderată de Leo van Broeck
20:00-20:15 – Sesiune de întrebări din partea publicului

Cofondator al biroului BOGDAN & VAN BROECK, Leo militează pentru un spațiu urban atractiv, dens și extrem de calitativ, și contribuie constant la sporirea gradului de conștientizare privind utilizarea și dezvoltarea teritorială sustenabilă, dincolo de lumea arhitecturii. Din 2016 până în 2020, în calitate de Arhitect al guvernului comunității flamande (Vlaams Bouwmeester), Leo a promovat calitatea arhitecturală a mediului construit și a consiliat clienți publici în ceea ce privește proiectarea și realizarea construcțiilor, spațiilor publice, peisajelor și infrastructurii. În 2019, ca urmare a cererii venite din partea mișcării Belgian Youth for Climate, Leo a fost coeditor în cadrul unui grup multidisciplinar de experți, care aveau ca scop consolidarea politicilor de mediu prin furnizarea informațiilor de specialitate privind tranziția către un mediu de viață mult mai sustenabil.
Titlu de doctor în Ingineria și Managementul dezvoltării orașelor și regiunilor inteligente, din anul 2019. Specialist în Economia Circulară, din 2018. Experiență în domeniul Managementului multidisciplinar, atât din sectorul privat, cât și din cel public. „Magna cum laude” în educație. Nouă ani în cadrul Siemens VDO și Continental Automotive România, dintre care cinci ani în calitate de Manager Calitate. Patru ani ocupând posturi de conducere și de reprezentare (respectiv Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, Consilier al Primarului, Președinte al Comisiei Economice și de Dezvoltare Regională în cadrul Assembly of European Regions). Fost Director General Adjunct al unei companii medii-mari. Consultant în afaceri și management din 2016.
Grațian are o experiență națională şi internațională de peste 12 ani în domeniul dezvoltării, comunicării, politicilor publice şi inovării. A studiat şi lucrat în Germania, Belgia, Italia, Ungaria, Serbia şi SUA, fiind bursier al Comisiei Europene, colaborând cu organizații ca Bancă Mondială, Guvernul României sau Adunarea Regiunilor Europene. Din 2019 a primit titlul de doctor în Științe Politice al Universității de Vest cu un studiu calitativ asupra orașelor ca eco-sisteme urbane, în care cetățenii implicați produc dezvoltare. Grațian  este fondatorul UrbanizeHub  o comunitate de oameni pasionați şi implicați, cu expertiză variată, oameni care vor să schimbe faţa oraşelor într-un mod SMART și sustenabil. UrbanizeHub organizează evenimente, lansează rapoarte şi studii şi oferă consultanţă pentru dezvoltare şi training pe inovare, creativitate, realizează intervenţii comunitare la nivel de CSR şi inovare socială.
Alexandru Găvozdea este fondatorul biroului de arhitectură a. plan (2006). A absolvit facultatea de arhitectură a UAUIM București în 2004 și master în Conservarea Patrimoniului Construit în 2007. Este atestat ca specialist în urbanism RUR (2007 PUD, PUZ; 2009 PUG, studii de istorie urbană și protecția patrimoniului) și expert tehnic judiciar pentru Ministerul Justiției (2011). A servit ca trezorier al filialei Sibiu-Vâlcea a OAR între 2010-2013 și trezorier al OAR între 2013-2014, din 2014 până în mai 2018 președintele filialei Sibiu-Vâlcea. Ca membru în Consiliul Național OAR din 2010 până în 2018, a contribuit semnificativ la activitatea grupurilor de lucru pentru organizarea stagiului, mecanismul de control al luării în evidență, branding, transformare și eficientizare a organizației, sistemul de informare asupra costurilor și platforma comună de pre-calcul a onorariilor de arhitectură. A inițiat și susținut împreună cu consultantul juridic al filialei Sibiu-Vâlcea, avocat Marius Vulcan, o conferință legislativă pentru membrii filialei în anul 2011, care stă la baza cursului de legislație pentru arhitecți reluat în anul 2017. A fost ales președinte al Ordinului Arhitecților din România la 1 iulie 2018. Membru al juriului pentru concursul de arhitectură pentru tineri arhitecți 2017 organizat de Camera Arhitecților din Antalya, Turcia, a fost chairman al ultimelor două ediții ale conferinței internaționale de arhitectură SHARE și membru al board-ului ultimei ediții a Romanian Building Awards.