Atelier de fierărie

Miez. Despre Batem fierul la conac!

Proiectul de arhitectură a început acum 11 ani, într-o casă monument istoric – conacul Petre P. Carp, confiscat în 1949 şi retrocedat ca ruină. Recuperarea acestei proprietăţi a mizat pe găsirea unor modalităţi de reciclare creativă, pe o schimbare de funcţiune, din reşedinţă în centru de studiu pentru meserii tradiţionale şi arhitectură.

Astfel a fost generat proiectul „Batem fierul la conac!”, numele sub care coexistă o şcoală continuă de fierărie adresată în mod gratuit localnicilor din Ţibăneşti (Iaşi), o suită de workshopuri de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale asociate Conacului Carp şi o colecţie de obiecte create în acest context.

Cum poate fi folosit un monument istoric degradat? Cum poate fi reintegrat în viaţa comunităţii? Ce întreţine de la sine viaţa de acolo? Cum se rezolvă problema proximităţilor? Care sunt politicile pentru patrimoniu care se pot desprinde din acest studiu de caz şi care pot fi preluate şi folosite în alte situaţii?, Cum creezi circuite economice stabile?, Cum educi noile generaţii în problematica patrimoniului?, Când, cum şi ce salvăm? De ce şi pentru ce? În ce formă? Cum comunicăm despre meşteşug, cum repovestim pentru noile generaţii? iată câteva preocupări ale proiectului de regenerare condus de arhitectii Serban Sturdza si Alexandra Mihailciuc.

Anul acesta, la atelierele „Batem fierul la conac!” din Țibănești, îl avem ca profesor de fierărie pe Gaëtan le Gall, un fierar cu experiență, care a lucrat înainte să vină în Țibănești în Poitiers, Montpellier, Bruxelles, L’ile de la Reunion, Lyon, Strasbourg, Reims și Bordeaux.

Originar din Langoat, Gaëtan și-a făcut formarea în cadrul prestigioasei asociaţii „Les Compagnons du Devoir” și a lucrat de-a lungul timpului zeci de confecții metalice și de fier forjat, a participat la lucrări de restaurare și concursuri de specialitate.

Companionul fierar Gaëtan le Gall şi ucenicii fierari Sebastien Bridonneau și Brendan Olivier pregătesc zilnic elevi din Ţibăneşti în meseria de fierar şi concep cursuri de iniţiere în arta feroneriei.

Mai multe despre fierărit, puteţi descoperi în cartea „Arta feroneriei. Ghid practic de feronerie pentru copii şi adulţi”-Alexandra Mihailciuc, Sylvain Gabriel, Fundaţia Pro Patrimonio, 2017:

https://www.uar-bna.ro/2018/proiecte/438/

Newsletter