AMAIS – Atelier de empatie

În România, persoanele cu dizabilități se confruntă cu un puternic fenomen de (auto)izolare. Cauzelor subiective ale acestui fenomen sunt cele legate de atitudinile persoanelor tipice față de cele cu dizabilități, iar cele obiective sunt legate de mediul construit inaccesibil și neprietenos.Asociația noastră își propune să crească empatia și conștientizarea față de grupurile vulnerabile, folosind mediul construit și tehnologia ca resurse principale.

 Despre AMAis: “creează contexte de socializare între persoanele tipice și cele cu dizabilități. Facem acest lucru prin servicii de proiectare de arhitectură și consultanță bazate pe principiile designului incluziv și prin organizarea evenimentelor incluzive cu persoanele cu dizabilități și profesioniști din domenii cu impact asupra mobilității și independenței. ”

Despre Studio mud: Este terenul nostru serios de joacă. Spațiu de autocunoaștere și expresie, spațiu de manifestare liberă, oportunitate de interacțiune cu lumea. Vrem să fie necenzurat și personal. Ne-ar plăcea să împingem limita efervescenței, sa fim un pic suprarealiști.

Și dacă n-ar fi toate motivele de mai sus, mud. ar exista doar pentru că toată lumea merită obiecte frumoase din porțelan.

Prin acest eveniment, AMAiS împreună cu Studio mud și cu echipa Beta au în vedere responsabilizarea arhitecților cu privire la grupurile vulnerabile pentru care, uneori, pot crea obstacole, fără să-și dea seama.

Evenimentele Senseability au început în 2015 în cadrul Anualei de Arhitectură București. Prin aceste evenimente transformăm spații existente în platforme socio-culturale, locuri de întâlnire între persoanele cu dizabilități de vedere și cele tipice printr-o abordare plurisenzorială. Atelierul de empatie Senseability reprezintă o experiență dintr-o perspectivă diferită asupra expoziției pentru participanți, bazată pe tactil, auditiv și olfactiv. În același timp este și o invitație la dezbatere și dialog asupra unor subiecte importante pentru arhitecți: empatie, responsabilitatea socială și mediul construit ca instrument generator al coeziunii comunitare.

Atelierul presupune trei părți:

– tur ghidat pe nevăzute în echipe de câte două persoane (participant tipic și persoana cu deficiențe de vedere);

– atelier de cermică cu Studio Mud – amprentare cu texturi vegetale;

– împărtășirea experienței și Q&A

Participarea la eveniment este gratuită și se face pe bază de înscriere. Numărul de locuri este limitat – 10 persoane, astfel că participarea presupune și un proces de selecție.

Formular de înscriere

AMAis este un ONG fondat în 2015 care își propune să crească empatia și conștientizarea față de grupurile vulnerabile prin utilizarea mediului construit ca resursă principală. Ei isi propun să dezvolte metode alternative pentru integrarea sociala, prin adoptarea unei abordări multidisciplinare în implementarea proiectelor sociale și culturale.