Apel de idei: intervenție în Piața Traian

Apel de idei: intervenție în Piața Traian

Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România, prin echipa de proiect dedicată bienalei timișorene de arhitectură Beta, împreună cu echipa de curatori ai expoziției principale „Another Breach in the Wall” – Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando, organizează concursul deschis pentru o intervenție temporară în spațiul public, contribuție în proiectul „An Archipelago of Micronations” din cadrul celei de-a patra ediții a bienalei timișorene de arhitectură – Beta. Concursul este adresat publicului din România și se va finaliza cu implementarea și execuția proiectului câștigător ca parte din expoziție, pe perioada desfășurării bienalei (23 septembrie – 23 octombrie 2022). 

Dată limită pentru adresare întrebări: 17 Iunie 2022
Dată limită publicare răspunsuri: 23 Iunie 2022
Dată limită predare proiecte: 22 Iulie 2022 (ora 16:00)
Jurizarea proiectelor, anunțarea câștigătorului: 12 August 2022
Calendarul complet și regulamentul concursului poate fi găsit aici.

Scopul concursului este selectarea unei soluții care să corespundă cu contextul evenimentului, marcând astfel una dintre cele nouăsprezece intervenții care vor fi realizate în spațiul public din Timișoara. Locația selectată pentru acest apel de idei este Piața Traian din Timișoara.

Soluția poate fi reprezentată prin diferite forme de manifestare și exprimare, nefiind impuse limitări în ceea ce reprezintă modul de abordare. Soluția se poate contura printr-o instalație arhitecturală sau artistică, un manifest sau sub orice altă formă care permite ancorarea și integrarea conceptului în spațiul dedicat acestei micronațiuni.

Încurajăm dezvoltarea unui concept care se racordează temei* explorate de către echipa de curatori în expoziția principală din cadrul bienalei timișorene de arhitectură Beta 2022.

Urmărim modificarea percepției asupra Pieței Traian printr-o intervenție care să realizeze un manifest în acest sens, obținând astfel o interacțiune pozitivă a utilizatorilor cu spațiul și potențând valențele de spațiu public.

Proiectul desemnat câștigător în urma acestui apel de idei se va contura drept unul din cele nouăsprezece instalații care vor fi realizate în spațiul public din Timișoara și astfel va deveni parte din expoziția principală a bienalei timișorene de arhitectură.

Pentru a asigura o unitate și un echilibru în ceea ce privește corelarea conceptuală a celor nouăsprezece instalații, echipa desemnată câștigătoare va colabora cu echipa de curatori și cu organizatorii concursului pentru adaptarea proiectului cu expoziția principală.

Mai multe detalii despre regulament, premii, resurse grafice, foto sau de altă natură se pot găsi urmărind acest link.

* în Regulamentul concursului tema ediției este explicată în detaliu